Arvostelussa Centurion-kolikkopeli

Centurion voisi tarkoittaa useampaakin asiaa kuin Inspired Gaming -peliyhtiöltä kesällä 2015 julkaistua antiikin Roomaan sijoittuvaa kolikkopeliä. Se ei pohjaudu Neil Marshalin samannimiseen elokuvaan, jossa Rooman sotavoimat taistelevat Skotlannin piktejä vastaan, mutta myös kolikkopelissä nähdään päähenkilönä Ceasarin aikainen primus pilus, legioonan ”ensimmäinen keihäs” eli sotajoukkoja johtava sadanpäämies. Muita Centurioniksi nimettyjä asioita rahapelin ja elokuvan lisäksi ovat muun muassa brittiläinen taistelupanssarivaunu ja syyttöminä vankilaan tuomittujen henkilöiden vapauttamista ajava organisaatio. Tämän yleistietoiskun jälkeen on aikamatkan paikka. Pikkuvegas vie sinut nyt historian havinoihin tapaamaan jyhkeäleukaista Rooman armeijan upseeria ja oppimaan, kuinka Centurion Maximus Winnus voi olla sinun!

Ulkoasu ja äänimaailma

Viljavat maat levittäytyvät antiikin alavilla mailla auringon kultaamana taustana Centurion-pelille. Pelisymbolit pyörivät kiekoilla kahden marmoripylvään välissä takanaan sinisenä kaartuva tila, joka tuo mieleen arkkitehtuuriset ambientit kuten Colosseumin ja muut pylväin koristetut vanhan Rooman rakennukset. Centurio itse myhäilee leppoisasti miekkaansa nojaten. Vaikuttaa siltä, ettei primus piluksella itsellään ole mitään sitä vastaan, että pelaajat yrittävät viedä valtakunnan aarteet kolikkovoittoina pelitileilleen. Kuvakiekot pyörivät trumpetein kajautettujen fanfaarien säestyksellä ja kiekkojen pysähtymisen voi suorastaan tuntea kehossaan, jos tietokoneen äänet on käännetty riittävän kovalle, sillä kiekot pysähtyvät jysäysten saattelemina.

Centurionin kokoonpano

Centurion rakentuu viidestä kiekosta ja kolmesta rivistä. Pelin teoreettinen palautusprosentti on 95 %. Centurion viihdyttää pelaajiaan useilla bonuspeleillä, joiden lisäksi pelikiekot voivat muuttua Super Bonus -kiekoiksi ja Reelus Maximus -kiekoiksi.

Panokset ja voittolinjat

Centurionissa on 20 kiinteää voittolinjaa, joita pelataan euromääräisellä kokonaispanoksella. Kokonaispanoksen valinta on helppoa, sillä mitään pelitasoja tai pelikolikoiden määriä ei valita erikseen. Valittu kierrospanos on suoraan rahamääräinen ja se on valittavissa väliltä 0,20 € – 250 €, kuitenkin melko suurin panosvälein.

Symbolit

Tavallisina symboleina Centurionin kiekoilla nähdään korkea-arvoisimmasta symbolista arvoltaan matalimpaan lueteltuna centurio sotavaunuissaan, Centurion Maximus Winnus -teksti, kaksi ristittyä miekkaa, Colosseum, kolikko, kypärä, kirjaimet J, Q ja K. Näiden lisäksi Centurionissa on erikoissymboleja.

Erikoissymbolit

Centurionin kaksi erikoissymbolia ovat wild-tekstillä varustettu kultainen laakerinlehtiseppele sekä bonus-merkkinä centurio itse. Voittolinjoille osuessaan wildit korvaavat kaikkia muita symboleja kuin bonus-symboleja. Bonusmerkit toimivat samaan tapaan kuin kolikkopeleissä usein käyteyt scatterit, mutta pelkkien ilmaiskierrosten sijaan Centurionissa on bonuspelejä.

Bonuspelit

Kolmella bonusmerkillä pääset pyöräyttämään bonuspyörää, johon on merkattu 4 erilaista bonuspeliä. Voit tyhjentää Ceasarin rahakammiot seuraavissa peleissä: Prizes on Parade, Road to Rome, Wild Power Spins ja Ceasars Free Spins. Kun olet käynnistänyt bonuspyörän, voittamasi bonuspelin nimike pysähtyy kultaisen kotkan koristamien osoittimien väliin.

Prizes on Parade-bonuspeli

Paraati on alkamassa, mutta ensin on aikaa poimia palkintoja kolmen sotilaan kilvistä. Sotilaiden kilpiin on merkitty voittokertoimia, joilla panoksesi kerrotaan. Vasemmanpuoleisen eli ensimmäisenä rivissä seisovan sotilaan ja keskimmäisen sotilaan kilvissä on lisäksi nuolimerkit. Kilpiin merkityt kertoimet ja nuolet välähtelevät, kun peli käynnistyy. Painamalla stop-painiketta pysäytät vilkahtelun, ja valolla korostunut voittokerroin on palkintosi. Peli viipyy kahdessa ensimmäisessä kilvessä niin kauan, kunnes painat pysäytystä nuolen kohdalla, jolloin siirrytään seuraavaan kilpeen. Viimeisessä kilvessä voittokertoimet ovat korkeimpia ja saat nelisen pysäytystä.

Road to Rome -bonuspeli

Kaikki tiet eivät vie Roomaan, vaikka sanonnassa näin väitetään. Road to Rome -bonuspelissä pääset itse kokeilemaan, pääseekö centuro suorakulmaisen pelikentän läpi Roomaan saakka. Peliruudukko on väritykseltään punavalkoinen, ja sen kuvio vastaa shakkilautaa. Punaisissa ruuduissa on voittokertoimia, jotka kasvavat Roomaa kohti edetessä. Punaisten ja valkoisten ruutujen seassa on muutamia violetteja laattoja. Jos centurio pysähtyy violetille laatalle, saat yhden uuden heiton. Road to Rome -pelissä latinankielentaitoiset pelaajat pääsevät huudahtelemaan “alea jacta est” -lausetta, sillä peli todellakin etenee noppaa heittämällä. Arpakuulia on kaksi, joista toinen osoittaa nuolella centurion kulkusuunnan ja toinen silmäluvuilla, montako askelta centurio saa ottaa. Tässä piilee pieni jippo. Centurio voi kulkea vain nuolien viitoittamaan suuntaan. Pelilaudalle tulee välillä näkyviin vihreitä nuoliruutuja, joiden viitoittamaan suuntaan centurio saa liikkua, jos pysähtyy tällaiselle nuolilaatalle. Centurio nimittäin liikkuu sekä vaaka- että pystysuunnassa, ja jos vihreä nuoli ei korjaa hänen liikkeitään ennen kuin pelilaudan reuna tulee vastaan, centurion matka jatkuu ruudukon toiselta laidalta. Näin centurio saattaa jäädä junnaamaan kaikkien kuuden nopanheiton ajaksi yhdelle vaakaruudukolle, eikä etene lainkaan Roomaa kohti. Tämä ei kuitenkaan välttämättä haittaa, jos centurio vain pääsee arvan silmäluvuilla punaisille ruuduille kerryttämään voittokertoimia.

Wild Power Spins -bonuspeli

Wild Power Spins -bonuspelissä saat 3 voimapyöräytystä. Se kuulostaa vähäiseltä määrältä, mutta näihin ilmaiskierroksiin sisältyy juju, jonka ansiosta 3 kierrosta voi kohentaa pelikassaasi tuntuvasti. Ensimmäisellä pyöräytyksellä centurio itse astuu jollekin kiekoista käsissään pinotuista wild-merkeistä koostuva ”kilpi”, jonka centurio jysäyttää maahan. Koko kiekko muuttuu wildiksi ja jää paikoilleen seuraavan kierroksen ajaksi. Toisella kierroksella centurio saapuu jälleen jollekin kiekoista, joka muuttuu toiseksi wild-kiekoksi. Voitot lasketaan kaikista mahdollisista kiekoille muodostuneista yhdistelmistä. Kolmannella kierroksella kaksi wild-kiekkoa pysyvät edelleen paikoillaan, centurio tuo kolmannen wild-pinon jollekin vapaista kiekoista, ja kaikki näin syntyneiden voittoyhdistelmien voitot lisätään aiempiin voittoihin. Jos olet pelannut isommilla panoksilla, Wild Power Spins saattaa tuottaa todella suuria voittokertymiä.

Ceasars Free Spins

Keisarin ilmaiskierroksia varten pyöräytät kahta pyörää, joista toisesta selviävät ilmaiskierrosten lukumäärä ja toisesta kertoimet. Kaikki pelaajat eivät arvosta Ceasars Free Spins -toimintoa, mutta siitä on mahdollista korjata vähintäänkin kohtuullisia lisävoittoja.

Yhteenvedossa Centurion

Peli toimii hyvin mobiiliversiona, joten löydät sen myös mobiilikasinoiden valikoimista. Inspired Gaming toimii nykyään yhteistyössä NYX-yhtiön kanssa, joten Centurionin latautuessa ruudussa voi näkyä hämmentävä maininta kahdesta peliyhtiöstä ja kahdesta eri lisenssimaasta. Asiaan ei tarvitse kiinnittää sen enempää huomiota, vaan voit hyvillä mielin keskittyä Centurionin pelaamiseen!